Wijnvragen en wijnweetjes

Puzzelen is zeker een manier om je wijnkennis te vergroten of bij te houden. Wijnraadsels en vragen oplossen is een andere manier. Alle wijnvragen die hier gepresenteerd worden komen uit de koker van de Wijncoach. Het is niet de bedoeling dat ze elders zonder voorkennis van ons gepubliceerd gaan worden! Please, doe het niet, gebruik je eigen creativiteit!

Succes! Het juiste antwoord vind je op deze site.

druivenras

Nieuw: De veraison, op ons halfrond van deze wereldbol vindt het nu plaats, of heeft het al plaats gevonden. Maar wat is het eigenlijk?

Ahrdal

Dat de Ahrvallei een geliefd plekje is voor ons, is geen geheim. Met regelmaat gaat de neus van de auto naar het oosten en gaan we weer een paar dagen op pad. Er is zoveel te zien en te doen en natuurlijk te proeven! Heel veel cursisten van de wijnschool SmaakvanWijn zijn inmiddels al in onze voetsporen getreden. De meeste hebben de Rotweinwanderweg, die over een afstand van 35 kilometer de wijndorpen tussen Bad Bodendorf en Altenahr met elkaar verbindt, gevonden en genoten van het wandelen tussen de wijngaarden.  Zelf lopen we op dit moment de Ahrsteig die van Blankenheim (de oorsprong van de Ahr) naar de monding in de Rijn bij Sinzig voert. Een heel afwisselend gebied, bos, wijngaarden, dan weer langs de rivier. Een superaanrader! En de hond gaat natuurlijk mee. Maar let op, in verband met de wildzwijnen mag hij echt niet los in het bos.

Het wijngebied van de Ahr staat natuurlijk bekend om zijn fantastische Spätburgunder, Frühburgunder en sappige Dornfelders. Ook witte wijn wordt hier gemaakt, bijvoorbeeld Riesling, maar in mindere mate dan in de Moezel.

De vraag van deze week: Over de Moezel gesproken? Wordt hier ook rode wijn gemaakt en zo ja hoe groot is dat percentage?

Antwoord: Tenminste 10% aan blauwe druivenrassen, zelf al de Pinot Noir van de Moezel geproefd.

Millerandage en coulure zijn verbonden met de groei van de druiventros.
Vraag: Is millerandage altijd negatief?

Millerandage en coulure zijn verbonden met de groei van de druiventros.
Vraag: Is millerandage altijd negatief?

Antwoord: Millerandage kan een behoorlijke opbrengstvermindering te weeg brengen! Maar er zijn wijnboeren die zeggen dat het ook goed kan zijn voor de wijnkwaliteit vanwege de opinie dat kleine druifjes betere wijnen opleveren. Interessant om dit artikel te lezen!