Wijnwandelen in Nederland

Wijnwandelen in Nederland

Is ook Wijnwandelen rond Groesbeek

Afgelopen weekeinde deed ik met een van mijn wijnvriendinnen een wijnwandeling in het puntje van Gelderland. Tegen de grens van Duitsland aan. Bij de overgang naar de provincie Limburg. Ik was zwaar onder de indruk. Wat een prachtig landschap daar in het Rijk van Nijmegen. Een decor van heuvels, bos en wijngaarden. Inderdaad we waren in Groesbeek, een plaats in de Nederlandse gemeente Berg en Dal.

groesbeekIn Groesbeek zijn de eerste stokken in 2001 de grond in gegaan. Inmiddels is er zo’n 25 hectare aan wijngaarden. Zowel witte druiven als blauwe worden hier gekoesterd en opgevoed. Je vindt hier tevens het Nederlands Wijnbouwcentrum dat twee jaar geleden op 22 september 2017  officieel geopend is. Hier kun je voor allerhande wijnzaken terecht, maar tevens vind je hier ook de wijngaarden van de Colonjes in Groesbeek.  In die wijngaard volgden we een proeverij, geleid door de uiterst sympathieke en zeer wijnbewuste oenoloog Adam Dijkstra.

Om mijn kennis zo hoog mogelijk te houden als wijndocent, zijn dit natuurlijk geweldige activiteiten om te ondernemen en bovendien lekker buiten! Wandelen en kennis op doen. Adam vertelde ons over zijn filosofie hoe de wijngaard te managen. Welke snoeiwijzes hij toepast, waar hij mee experimenteert en vooral ook waarom. Welke tekorten aan elementen je kunt zien aan de verkleuring van het blad en nog veel meer.

heliosTijdens de wandeling kwamen we ook bij wijngaard de Plack terecht en hier werden we verwend met hele lekkere taartjes! Ook deze proeverij was interessant met in het glas voor mij een onbekend druivenras de helios.  Altijd leuk om met zo’n wijn verrast te worden. De Cal 6 die we helaas niet hebben geproefd, wordt hier ook verbouwd. Het is een zogenaamd  ‘pilzwiderstandsfähige Rebsort’ een kruising of te wel een schimmelbestendige druif. Het is een druivenras uit de koker van de Zwitser Valentin Blattner, waar in ieder geval (riesling x sauvignon) x een onbekende partner voor worden gekruist. Deze zogenaamde ‘CAL-variëteiten’ zijn allemaal zeer resistent. Het zijn duidelijk favoriete rassen uit de stal van Blattner.

groesbeekIn Nederland kun je zoveel leuke, mooi gelegen wijngaarden bezoeken. Je kunt inmiddels in elke provincie wijnbouw aantreffen. Mariëlle Beukers heeft het op zich genomen om wijnwandelingen in Nederland in kaart te brengen. In oktober komt dit boekje uit. Lijkt me een supertip voor ‘in de schoen of onder de boom’!  🙂

Ook De Eerste Soester Wijnschool houdt zich zeer bezig met het Nederlandse wijngoed en bij de Ronde van de Koude Wereld neemt de Hollandse wijnbouw een prominente plaats in.  Meer weten over ons eigen wijnland?

Je bent van harte welkom bij deze wijnactiviteit. De Ronde van Koude Wereld start op 19 september. De andere twee avonden zijn op 17 oktober en 21 november. Meer info vind je hier: RKW