Wijnwerelddag Chenin Blanc

Wijnwerelddag Chenin Blanc

Chenin blanc, ja wat is er mee? Wel het is vandaag “De Werelddag van de chenin blanc”. Deze druif die zowel in Zuid-Afrika als wat dichterbij hier in de Loire een hoog aanzien heeft, geeft fijne gastronomisch inzetbare wijnen. Ik zal nooit vergeten dat ik bij mijn examen voor het wijndocentschap, tijdens het praktijkgedeelte een houtgelagerde Chenin Blanc van Reyneke uit Stellenbosch schonk. Bij de wijnhandel van Leon Gommers uit Soest vandaan en blind het glas in uiteraard. De edelachtbare commissie was zwaar onder de indruk. Tja, Chenin Blanc kan je enorm om ver blazen. In Stellenbosch is de filosoof Johan Reyneke, getalenteerd surfer en kampioen biodynamica in Zuid-Afrika, een van degenen die de opleving van Chenin heeft helpen stimuleren. Overigens is de druif  niet alleen voorbehouden aan Stellenbosch.  Ook elders in Zuid-Afrika krijgen ze mooie resultaten.

Loire

Dankzij de opwarming van de aarde kunnen er in de Loire ook steeds mooiere Chenin Blanc wijnen ontstaan. Hoezo dat? Simpelweg warmte. Hierdoor krijgen de druiven nu ook hier de tijd om te rijpen.  Anders gemaakt en veelal staat hier ook het zoetere aspect op de voorgrond. Zoals de wijnen uit Bonnezeaux, Coteaux de l’Aubance, Coteaux du Layon, Montlouis, Quarts de Chaume en Vouvray dit zo fijntjes kunnen demonstreren.

Aan tafel

Fijne wijnen kun je dus van dit druivenmateriaal maken. Wat is er nu lekker bij zo’n bijzondere wijn. Risotto met paddenstoelen zal zeker passen, gebakken heilbot, zeebaars in zoutkorst misschien. Zelf ga ik vandaag met kalfsvlees aan de gang. Tuurlijk, hier kun je ook paddenstoelen bij serveren, maar wij eten er roquefortsaus bij.

Boodschappen: kalfsbiefstuk, roquefort of een goedkopere maar pittige blauwschimmel bijvoorbeeld een bakje castello danish blue, bouillon en kookroom.

Bij de slager zoveel kalfsbiefstukjes als je aan eters aan tafel zult hebben. Deze bak je om en om (peper en zout aan beide kanten) in de pan zodat ze mooi kleuren, maar van binnen wel rosé blijven. Dit doe je dus redelijk kort voor het doorgeven. De saus is simpel te maken, maar superlekker.  Breng 200 ml bouillon aan de kook met een scheut rode wijn en wat gesnipperde sjalot. Laat dit voorzichtig pruttelen en als het wat ingekookt is, even zeven en dan de blauwschimmel (125 gram) hier in oplossen op laag vuur. Goed roeren en tot slot als het een geheel geworden is, naar smaak de kookroom erbij. Ohhhh genieten hoor.

 
Wijnschool-Soest