Wijnwet Oostenrijk, de bezem erdoor!

Wijnwet Oostenrijk, de bezem erdoor!

Oostenrijkse wijnwet

Zoveel jaren na 2009 is de wijnwet Oostenrijk weer  aangepast, ge-updatet en opgeschoond. Talrijke nieuwe ontwikkelingen hebben hiervoor in de eerste helft van 2016 plaats gevonden.

wijnwet oostenrijk“Stillstand ist Rückschritt – nach diesem Motto arbeiten alle Verantwortlichen aktuell mit viel Engagement und positiver Energie daran, das einzigartige Profil des österreichischen Weins zu schärfen und damit seine Erfolgsgeschichte weiterzuschreiben. Die Weichen für eine erfolgreiche Zukunft des österreichischen Weins sind jedenfalls gestellt –  man darf gespannt sein, wohin die Reise in den nächsten Jahren führt.” bron Österreich Wein.

In Burgenland verdwijnen de appellaties Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland en Südburgenland. In de toekomst komt er op elke fles Qualitätswein van Burgenland de overkoepelende wijnregio ‘Burgenland’ op het etiket te staan. Alleen de regionale typische DAC-wijnen (Districtus Austriae Controllatus) mogen voortaan hun specifieke wijnregio’s labellen. Zoals Neusiedlersee DAC, Leithaberg DAC, Mittelburgenland DAC en Eisenberg DAC.

Parallel hier aan is de Grosslage ‘Südburgenland’ gecreëerd ter vervanging van de voormalige Grosslagen ‘Pinkatal’ en ‘Geschriebenstein’.

De regio Süd-Oststeiermark, in het heuvelachtige zuidoosten van Oostenrijk krijgt de naam Vulkanland Steiermark, refererend aan de bodem hier.

Een Oostenrijkse Ried

Verder geldt er een grotere erkenning voor de individuele wijngaarden in de nieuwe wijnwet Oostenrijk. De wijnen hiervan gaan het woord ‘Ried’ op het etiket vermelden. Deze wijngaarden zijn vanaf nu dus veel beter te traceren voor iedereen. Net als in de Alsace.

Ook wijnen uit de regio’s Traisental, Kamptal en Kremstal zijn voortaan duidelijker herkenbaar met een onderscheid naar een regionaal wijngebied (Gebietswein), gemeente  (Ortswein) of een bepaalde wijngaard (Riedenwein). Hierbij speelt het minimale alcoholpercentage per classificatie ook een rol.

Ausbruch exclusief uit Roest!

Met de wetsveranderingen komt ook een einde aan ausbruch voor iedereen! Alleen de wijnen van Rust mogen deze aanduiding op het etiket zetten! „Ruster Ausbruch“, als Trockenbeerenauslese.

Mousserende wijnen volgens wijnwet Oostenrijk

Tot slot dan de mousserende wijnen van Oostenrijk! Ze wordt voortaan onderverdeeld in Traditionele Sekt en de Sekt geschützter Ursprungsbezeichnung (AOP in feite). Alleen deze laatste, Oostenrijkse mousserende wijn met een beschermde oorsprongsbenaming kunnen met de termen “Classic” “Reserve” of “Grand Reserve” op de markt komen.

 

 

 

 

Bewaren