Wijnen van Studio SmaakvanWijn

Nieuwsbrief van 1 juli 2020: de wijnwinkel sluit

Ha wijnvrienden,
 
Juli alweer! Ondanks of dankzij de coronacrisis vliegt het jaar weer voorbij. De wijnschool  Studio SmaakvanWijn is inmiddels sinds 1 juni weer open. Alle cursussen van maart, april en mei kunnen nu eindelijk gegeven worden. Wel volgens de richtlijnen van het ‘Nieuwe Normaal’ uiteraard, dus dat betekent dat er maximaal 5 personen per les aanwezig zijn. Gevolg is dat alle cursussen nu over twee avonden verspreid zijn.
Het is niet anders. Ik ben allang blij dat er linksom of rechtsom in ieder geval weer mogelijkheden zijn.
Deze crisis heeft veel mensen aan het denken gezet, wel thuiswerken, niet thuiswerken. Met de fiets, de bus of lopend naar het werk gaan. Ook ik ben gaan nadenken over hoe nu verder.
Ook ik hoor tot diegene die er vrij zeker van zijn dat deze 1,5 meter maatregel nog heel lang zal voortduren. Mede gevoed doordat er in mijn directe familie – en vriendenkring veel medische kennis aanwezig is. Waardoor er niet veel ruimte is om anders te denken 🙂
 
De wijnschool is zo groot als hij is, dus met tien tot twaalf man weer gezellig rond de proeftafel, nee, helaas dat zal er voorlopig niet in zitten.
Dat betekent dat ik keuzes moet maken. Dat heb ik inmiddels gedaan. Ik heb knopen doorgehakt en dat ziet er als volgt uit:
De wijnwinkel gaat dicht. Het op vrijdag en zaterdag ‘winkeltje spelen’, daar stop ik mee. Ik ga me helemaal toeleggen op de wijnschool en daarin de SDEN- trajecten 1, 2, 3.
Als gecertificeerd wijndocent RV met wijnacademie en WSET achtergrond, vind ik het heel belangrijk dat wijnkennis op een juiste manier overgebracht wordt, zodat als men naar de wijnacademie wil gaan voor de vinologenopleiding er een stevig fundament is neergelegd. Maar ook voor de wijnhobbyisten onder ons, die helemaal niet naar de wijnacademie willen, ook voor hun moet de wijnkennis op zo’n manier gebracht worden dat het blijft ‘hangen’!
Hoe ga ik dan aan de goede wijnen komen? Simpel. In Soest zijn drie fantastische wijnzaken waar ik graag zal shoppen. Wijnhandel Gommers van Leon, met zijn onwijze wijnkennis is er een van. Van der Linden op de van de Burgemeester Grothestraat met naast de mooie wijnen ook veel fijne distillaten is er natuurlijk ook één en slijterij – wijnhandel Brouwer op Soest Zuid met een stevig en goed assortiment daar kan ik ook goed terecht. Daarnaast blijf ik bij Andere Wijnen winkelen. Een bijzondere wijnwebsite waar je pareltjes kunt krijgen die je nergens anders vindt.


MAAR LET OP: Er is een uitzondering op deze winkelsluiting, de lijnen Horgelus, Mas de la Source en de wijnen van onze vriend Hartmut Bernhard uit Rheinhessen die blijf ik op bestelling wel leveren. Je kunt me daarvoor mailen, bellen of appen.
 
Tot slot, de wijnschool sluit deze zomer niet. Kleine wijnreisjes staan wel in de planning, maar deze zullen om de cursussen heen gaan!
 
Fijne zomer, veel gezondheid!
Groetjes, uw wijndocent
 

 

Wijnwinkel Soest wijnaccessoires

Smaakstijlen

Eenvoudig
Het makkelijke gedeelte van je wijnkast.  Altijd goed voor ‘alledag’! 
Fris
Frisse en opwekkende wijnen. Wijnen die niet op hout zijn bewaard of een rijke fruitsmaak hebben. Veel witte wijnen dus, maar ook een glas licht rood kan goed. Of een frisse Rosé. De wijnen hebben relatief hoge zuren. Ze zijn aangenaam dorstlessend maar niet heel complex. Jonge wijnen met lekkere primaire aroma’s.
Rond
Harmonische wijnen, die naar zacht, rijp fruit proeven. Wijn die soms kort op hout heeft gelegen bij de wijnboer, maar vaak ook niet. Toegankelijke wijn met een mooie, zachte smaak. Goed inzetbaar bij de maaltijd.
Krachtig
Dit zijn wijnen met karakter. Wijnen met tannine, die de wijn stevig maken. Maar ook een beetje mondopdrogend zijn.  Strakke wijnen met een hout. Krachtig in de mond. Een zekere aardsheid, kruidigheid die tonen als rijpe smaken. Jonge krachtige wijnen die volwassen worden, gaan dan over naar de elegante stijl.
Elegant
Elegante wijnen zijn droog, verfijnd, meesterlijk en kunstzinnig. Het zijn wijnen met veel structuur die een mooie balans gevonden hebben in het samenspel van de zuren, het zoet en de tannines. Het zijn rijpe, wat filmende wijnen en de tijdens het vinificatieproces hebben ze meestal hout gezien.
Vol
Volle wijnen zijn filmend en dik! Hebben vaak een behoorlijke zoetgehalte waardoor ze krachtige kazen als blauwschimmels prima ‘aan’ kunnen! Maar ook kunnen ze perfecte begeleiders zijn voor ganzenleverpaté of zoetige desserts, appeltaarten, crèpes en  dergelijken. Volle wijnen kunnen een botrytisneus hebben als in de Duitse TBA wijnen, of de bekende wijnen uit Sauternes en van de Loire.  Ook de zogenaamde VDN: Vin doux naturel wijnen vallen in deze stijl. Zowel de rode als de witte.
Prikkelend
Wijnen geladen met koolzuur belletjes. Als je niet weet wat je bij een gerecht als wijn moet serveren, kies dan voor een mousserende. Dan zit je altijd goed.

Bewaren

Bewaren