Wijnen van Studio SmaakvanWijn

Revival of the wine shop

 

Ha wijnvrienden,

Maart 2021 alweer! Ondanks of dankzij de coronacrisis vliegen de jaren voorbij. De wijnschool  Studio SmaakvanWijn mag hopelijk snel weer open. Wel volgens de richtlijnen van het ‘Nieuwe Normaal’ uiteraard, dus dat betekent dat er maximaal 6 personen per les aanwezig zijn. Totdat het sein op veilig wordt gezet. Of iedereen een vaccin heeft gehad.
Het is niet anders. Ik ben allang blij dat er linksom of rechtsom in ieder geval weer mogelijkheden zijn. Ik heb de Beukenlaan en alles wat erbij hoort heel erg gemist.

Daarom ga ik vanaf 1 april weer open met de wijnwinkel. 
Op donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag zal ik aanwezig zijn en kun je langs komen. Je kunt ook bestellen en de wijnen laten bezorgen.

Daarnaast natuurlijk de wijnschool met daarin de SDEN- trajecten 1, 2, 3.
Als gecertificeerd wijndocent RV met wijnacademie en WSET achtergrond, vind ik het heel belangrijk dat wijnkennis op een juiste manier over gebracht wordt, zodat als men naar de wijnacademie wil gaan voor de vinologenopleiding, er een stevig fundament is neergelegd. Maar ook voor de wijnhobbyisten onder ons, die helemaal niet naar de wijnacademie willen, ook voor hun moet de wijnkennis op zo’n manier gebracht worden dat het blijft ‘hangen’! Zelf volg ik ook masterclasses, maak wijnreizen en lees heel veel over de wijnwereld.

De wijnen uit de winkel heb ik gerubriceerd. Die kun je onder de landen kopjes terugvinden! See you in the shop or in the school 🙂

 

 

Wijnwinkel Soest wijnaccessoires

Smaakstijlen

Eenvoudig
Het makkelijke gedeelte van je wijnkast.  Altijd goed voor ‘alledag’! 
Fris
Frisse en opwekkende wijnen. Wijnen die niet op hout zijn bewaard of een rijke fruitsmaak hebben. Veel witte wijnen dus, maar ook een glas licht rood kan goed. Of een frisse Rosé. De wijnen hebben relatief hoge zuren. Ze zijn aangenaam dorstlessend maar niet heel complex. Jonge wijnen met lekkere primaire aroma’s.
Rond
Harmonische wijnen, die naar zacht, rijp fruit proeven. Wijn die soms kort op hout heeft gelegen bij de wijnboer, maar vaak ook niet. Toegankelijke wijn met een mooie, zachte smaak. Goed inzetbaar bij de maaltijd.
Krachtig
Dit zijn wijnen met karakter. Wijnen met tannine, die de wijn stevig maken. Maar ook een beetje mondopdrogend zijn.  Strakke wijnen met een hout. Krachtig in de mond. Een zekere aardsheid, kruidigheid die tonen als rijpe smaken. Jonge krachtige wijnen die volwassen worden, gaan dan over naar de elegante stijl.
Elegant
Elegante wijnen zijn droog, verfijnd, meesterlijk en kunstzinnig. Het zijn wijnen met veel structuur die een mooie balans gevonden hebben in het samenspel van de zuren, het zoet en de tannines. Het zijn rijpe, wat filmende wijnen en de tijdens het vinificatieproces hebben ze meestal hout gezien.
Vol
Volle wijnen zijn filmend en dik! Hebben vaak een behoorlijke zoetgehalte waardoor ze krachtige kazen als blauwschimmels prima ‘aan’ kunnen! Maar ook kunnen ze perfecte begeleiders zijn voor ganzenleverpaté of zoetige desserts, appeltaarten, crèpes en  dergelijken. Volle wijnen kunnen een botrytisneus hebben als in de Duitse TBA wijnen, of de bekende wijnen uit Sauternes en van de Loire.  Ook de zogenaamde VDN: Vin doux naturel wijnen vallen in deze stijl. Zowel de rode als de witte.
Prikkelend
Wijnen geladen met koolzuur belletjes. Als je niet weet wat je bij een gerecht als wijn moet serveren, kies dan voor een mousserende. Dan zit je altijd goed.

Bewaren

Bewaren