Wijnwinkel Soest: Studio Smaak van Wijn

Wijnwinkel Soest

In de wijnwinkel Soest aan de Beukenlaan: Studio Smaak van Wijn rouleren de wijnen nog al. Het is daardoor eigenlijk niet goed mogelijk ze overzichtelijk op het internet te plaatsen.  Het is niet anders. Maar iedereen is welkom om te komen.  Wat is er leuker dan zelf snuffelen in de wijnkast, kijken wat er allemaal ligt. Advies nodig? Geen probleem, we helpen graag.

Smaak van Wijn

Proefboek

De wijnen  in onze winkel zijn onderverdeeld  smaakstijlen deels gebaseerd op ‘Het Proefboek – De essentie van smaak’ van Peter Klosse die als een van de eerste de universele smaakfactoren als bouwstenen gebruikte om smaakprofielen uit te werken. Dr. Peter Klosse komt uit een gastronomisch nest. Zijn ouders zijn de grondleggers van restaurant De Echoput. Klosse is auteur van de meest gebruikte boeken op gastronomisch gebied: ‘Het Proefboek, de essentie van smaak’ en ‘Aan de slag met wijn’.

Ontdek hier de beste jaargangen! Met dank aan Bruno Verspauwen, Wijnkanaal.be

Alle wijnaccessoires vind je hier!

De wijnen voor ‘alledag’ vind je hier!

Wijnwinkel Soest wijnaccessoires

Smaakstijlen

Eenvoudig
Het makkelijke gedeelte van de wijnkast in onze Wijnwinkel Soest.  Altijd goed voor ‘alledag’! Misschien eenvoudig maar kwaliteit! En erg lekker! Per doos, ook per fles.
Fris
Frisse en opwekkende wijnen. Wijnen die niet op hout zijn bewaard of een rijke fruitsmaak hebben. Veel witte wijnen dus, maar ook een glas licht rood kan goed. Of een frisse Rosé. De wijnen hebben relatief hoge zuren. Ze zijn aangenaam dorstlessend maar niet heel complex. Jonge wijnen met lekkere primaire aroma’s.

Rond
Harmonische wijnen, die naar zacht, rijp fruit proeven. Wijn die soms kort op hout heeft gelegen bij de wijnboer, maar vaak ook niet. Toegankelijke wijn met een mooie, zachte smaak. Goed inzetbaar bij de maaltijd.

Krachtig
Dit zijn wijnen met karakter. Wijnen met tannine, die de wijn stevig maken. Maar ook een beetje mondopdrogend zijn.  Strakke wijnen met een hout. Krachtig in de mond. Een zekere aardsheid, kruidigheid die tonen als rijpe smaken. Jonge krachtige wijnen die volwassen worden, gaan dan over naar de elegante stijl.

Elegant
Elegante wijnen zijn droog, verfijnd, meesterlijk en kunstzinnig. Het zijn wijnen met veel structuur die een mooie balans gevonden hebben in het samenspel van de zuren, het zoet en de tannines. Het zijn rijpe, wat filmende wijnen en de tijdens het vinificatieproces hebben ze meestal hout gezien.

Vol
Volle wijnen zijn filmend en dik! Hebben vaak een behoorlijke zoetgehalte waardoor ze krachtige kazen als blauwschimmels prima ‘aan’ kunnen! Maar ook kunnen ze perfecte begeleiders zijn voor ganzenleverpaté of zoetige desserts, appeltaarten, crèpes en  dergelijken. Volle wijnen kunnen een botrytisneus hebben als in de Duitse TBA wijnen, of de bekende wijnen uit Sauternes en van de Loire.  Ook de zogenaamde VDN: Vin doux naturel wijnen vallen in deze stijl. Zowel de rode als de witte.

Prikkelend
Wijnen geladen met koolzuur belletjes. Als je niet weet wat je bij een gerecht als wijn moet serveren, kies dan voor een mousserende. Dan zit je altijd goed.

Bewaren

Bewaren