Windmeul Chenin Blanc

Windmeul Chenin Blanc

Dagboek, woensdag 3 augustus

’n Klap van die windmeul weghê

Windmeul staat voor windmolen en komt uit het Afrikaans. Ik zal het nooit vergeten,  Zuid-Afrika, enkele jaren geleden. We gaan met het gezin op reis en Henny, mijn Afrikaanse wijncollega, komt ons een avondje voorbereiden op wat ons te wachten staat. Eerst rustig sprekend, maar naarmate hij enthousiaster wordt, is er geen touw meer aan vast te knopen. Afrikaans – het is te doen, maar dan wel graag langzaam.  Zoals “’n Klap van die windmeul weghê”, als je nadenkt kun je het begrijpen.

Nasi en saté

Omdat we afgesproken hebben in het filmhuis, moet het eten ietwat speedy. Kortom, ik verzin dat moeiteloos de pan in kan. Ook de boys zijn thuis.  Wat is praktischer dan nasi (kant en klaar), gebakken eieren, lekkere boerenham en saté. Een jachtige maaltijd voor de haast. “Chronic” wacht op ons in Hilversum. In de Volkskrant de recensie gelezen. Het schijnt een mooie, doch rauwe film te zijn. Met wellicht de beste rol van Tim Roth ever. Volgens Kevin Toma (VK) althans. Dat kan waar zijn, maar de film is ontzettend traag. Het einde daarentegen gruwelijk abrupt. We blijken allemaal onze eigen herinneringen met de film versmolten te hebben. Ik denk aan het sterfbed van papa, maar omdat ik totaal geen emotionele band met ‘David’ voel, maakt het me niet eens melancholiek.

koeienAllemaal aan de borrel

Buiten op het terras van het fraaie Hilversumse Filmhuis, drinken we nog een glas. De andere meiden aan de wijn, ik aan de spa. De huiswijn Sauvignon Blanc en de volgende, een Colombard, sla ik echt over. Dat vind ik nu spijtig, dat je niet een mooi glas wijn kan bestellen! Met smaak, met inhoud, complexiteit of misschien zelfs na een dergelijke dramatische film een vino da meditazione. Evenwel, als dat nu het enige minpuntje is.

Dan drinken we thuis toch lekker de wijn van het avondeten verder op! De bekoorlijke Windmeul Chenin Blanc. Het perzikensap druipt bij wijze van spreke uit de mond. Klein honigtoontje in de verdere droge wijn. Wat een toffe wijn voor zo’n prijs. Die zouden ze als huiswijn moeten voeren in het filmhuis! Ik ben voor 🙂