Wine Masters movies

Wine Masters movies

Ooit gehoord van Wine Masters?

Het is geen nieuws dat je bij Studio SmaakvanWijn de Giro en de Vuelta kunt volgen. Twee virtuele rondreizen door respectievelijk Italië en Spanje! Prachtige landen, waanzinnige wijnlanden. Helaas is de Giro die in februari van dit jaar weer gestart is, door de corona crisis bruut onderbroken. Maar dat we door zullen gaan in het post-corono tijdperk, dat is een zekerheid!

In Italië ben ik goed bekend. Zonder overdrijven kan ik stellen dat ik meer dan 75% van het land inmiddels meerdere keren bezocht heb. Ja, ik ben een liefhebber! Absoluut.
Nu ik niet kan reizen, niet in de wijnschool kan werken, heb ik toch een manier gevonden om van wijnstreken te kunnen genieten.

Ik kijk Wine Masters. Op dit moment zit ik in de serie Italië. Fantastisch weergegeven en voor mij zo herkenbaar. Dit is echt genieten. De afleveringen zoals de Veneto, Piemonte, Sicilia om maar even wat te noemen zijn stuk voor stuk heel interessant. Diepgaande interviews en veel wijngaarddoorkijkjes.

Een voorbeeld? Nou de familie Gaja met Angelo Gaja op zijn praatstoel. Zijn dochters, zijn zoon, ze komen allemaal aan het woord terwijl de film ook gesteund wordt door commentaar van twee masters of wine: Sarah Heller en Richard Hemming. Ook de wijnschrijver Burton Anderson geeft met regelmaat zijn visie op de verschillende gebieden.

Barbaresco

Gaia Gaja die ik ooit eens ontmoette in Nederland, legt in perfect Engels het wezenlijke verschil uit tussen Barolo en Barbaresco. (Nog niet zolang geleden waren we zelf daar op bezoek in Barbaresco). Zonder voorkeur voor de ene of de andere wijn. Ze legt uit waarom er gesnoeid wordt na volle maan, als de maan weer afneemt en schetst een mooie familieband.  Waarom je tuinbonen in een te arme grond zult zetten en graan juist in een rijke bodem, daar is haar broer Giovanni helder over, en ook de uitleg over het gebruik van klonen in de wijngaard is zo leuk, dat je dat niet snel zult vergeten. Je ziet ze proeven, blenden en nog veel meer.
Nee ik verklap niets. Ga vooral zelf kijken naar de Gaja’s, de Antinori’s en al die andere wijnliefhebbers! Het is echt heel mooi wijnfilmwerk! Wine Masters! Een aanrader!

Buon divertimento! Guarderò oltre.

De Eerste Soester Wijnschool