WineStyle Deal

WineStyle Deal

WineStyle Deals voor fun!

“iemand thuis ontvangen is gedurende enkele uren de verantwoordelijkheid nemen voor zijn geluk.”[1]

Waar waar waar en veel minder moeilijk dan je misschien denkt. Ik  weet het, niet iedereen heeft een partner die gastronomisch en gastvrij en gastgericht is. Ja, natuurlijk, dat maakt het voor mij vele malen makkelijker dan voor menig ander, maar toch! Stap over je onzekerheid heen. Knoop je schort voor, kijk je keukengereedschap eens lief aan en go for it!

Niets is leuker dan thuis ‘met je vrienden in de watten’ lekker plezierig en voldaan aan tafel te hangen, de boel in de keuken de boel te laten of gewoon met zijn allen ook nog even wat weg poetsen in die tempel! Deze week uit mijn oude verfromfraaide receptenboek een driegangen menu zoals we dat vroeger in ons restaurant hadden kunnen serveren. Maar toch, geloof me! Het is voor iedereen te doen.

Belangrijk: Dek je tafel op tijd. Maak die tot de het centrum van de avond, de lunch, de brunch! De schoonheid zit hem niet in het precies op elkaar afgestemde servies, kristal en bestek, maar vooral in de uitstraling van het episch centrum van jouw gastvrijheid! Het whow effect van uitnodigend!

Kies je wijnen goed uit! Wij gaan meestal liever voor één wijn tijdens het diner en een lichte wijn tijdens het aperitief. Kan een prosecco zijn, maar ook bijvoorbeeld een frisse wijn uit Galicië. Stem het wel op elkaar af.
Bij het menu van vandaag kiezen wij voor Gewurztraminer uit Alto Adige! Een zuivere wijn, niet zwaar geparfumeerd, maar elegant aansluitend aan de aspergesoep en krachtig genoeg voor het hoofdgerecht. Paar flessen koud leggen. Klaar. [2]
Vers water in grote kannen, takje munt voor en een schijfje limoen, staat leuk, is lekker!

Entrée! Start met een aspergesoep die je de vorige dag gemaakt hebt van het aspergeafval dat je liet trekken in een pan groentebouillon, nadat je deze aan de kook bracht 🙂 Na tien minuten heb je de bouillon gezeefd en weggezet.

Nu bind je de bouillon met een mengsel van room, eigeel, mosterd en maizena dat je door de warme bouillon klopt. Hierna mag de soep niet meer koken.  Als garnituur kun je bijvoorbeeld groene asperges gebruiken. En geef er lekker (eigen-) gebakken brood bij. Een goede olijfolie, zeezout en een pepermolen staan natuurlijk standaard op je eettafel.

Plat Principal! Je maakt indruk als je dit goed voorbereid, op het moment van doorgeven, vraag je gewoon even om hulp, dat kan je partner zijn, maar het maakt niet uit. In de keuken is het net zo gezellig als er buiten.

Tongrolletjes gevuld met zalm! Je hebt 6 tongfilets nodig, of 12 als je er twee geeft. Scholfilet kan ook. Een pond verse zalm aan een stuk om de filets te vullen.
Je legt de filets met de minst mooie kant naar boven op je plank. Op iedere tongfilet leg je plakjes zalm. Het geheel sla je plat. Peperen en zouten. Vervolgens voorzichtig oprollen vanaf de brede kant en vastzetten met een prikker. Plat slaan gaat makkelijker als je er een stuk plastic folie oplegt.

‘s Avonds stoom je de visrolletjes gaar in ongeveer acht minuten. Als je de rolletjes op de borden gaat leggen, snij ze dan even door midden. Groente naar keuze. Makkelijk zijn peultjes bijvoorbeeld, of een Italiaanse salade die je ‘s middags al helemaal klaar kunt maken. Een groene salade doet het ook altijd goed. Je kunt ook haricots vert rolletjes maken, die je vastbindt met een preidraadje. Is wat meer werk. Maar op de avond zelf ook weer makkelijk. Dressing voor de salade maak je natuurlijk al ver van te voren klaar!

Kleine aardappeltjes erbij, simpelweg gekookt. Vergeet de witte wijnsaus niet. We gaan wel voor simpel! Neem 5 dl witte wijn, 3 dl visfond of visbouillon en 3 dl crème fraîche. De witte wijn en de visfond laat je zachtjes inkoken met een laurierblaadje tot ongeveer ¼ de deel. (Kun je ’s middags al doen!) Net voor het meegeven van de borden klop je de crème fraîche er doorheen en je hebt een fantastische saus.
Ik schep altijd eerst de saus op het bord, leg daar dan twee  of drie halve tongrolletjes in. Groente erbij en de aardappeltjes in een schaal met wat gehakte peterselie on top.

Het dessert! Crêpes gevuld met amandelspijs en vijgen.
Dit moet je in huis hebben: gezeefde bloem, puntje kaneelpoeder voor door het beslag, melk, 100 gram amandelspijs vermengd met een ei, poedersuiker en gepoederde vijgen. Die kun je  bij de kaasspecialist kopen trouwens. Je bakt van te voren zoveel dunne crêpes als je gasten krijgt. Zo dun mogelijk, dus misschien even oefenen.
De crêpes besmeer je met de amandelspijs, je vouwt er een envelopje van en bewaart ze tot het moment suprême! Dan bestrooi je ze met poedersuiker en legt ze even onder de gril. Borden opmaken –  als je zwarte borden hebt, kun je ze bestrooien met poedersuiker – een flensje in het midden, quenelletje roomijs er tegen aanleggen en wat vijgjes er bij rommelen. Klaar! Great!

oh ja, de Gewurztraminer zal wel op zijn, is in ieder geval niet lekker bij dit toetje! Neem geen wijn of kies een goede dessertwijn uit!


[1] Nick Trachet, Foodlog artikel 7 mei 2014

[2] Regel is geen wijn bij soep, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/