Woordzoeker Duitse wijngebieden

Woordzoeker Duitse wijngebieden

Duitsland, wat een wijnland! Hier worden technisch perfecte wijnen gemaakt en werken de wijnboeren met spannende rassen. Ja ja, chardonnay kom je ook wel eens tegen, maar wat denk je van scheurebe, portugieser, dornfelder, ortega, silvaner, siegerrebe, kerner und so weiter 🙂

Wijngebieden

En deze druiven staan verspreid over maar liefst 13 verschillende Anbaugebiete. Deze druiven bedekken maar liefst iets meer dan 103.000 hectare wijngaarden! Ooit hier door de handen van de Romeinen gegaan, die de wijnstok langs de Moezel en de Rijn verbouwden. Het is niet altijd over rozengeur en maneschijn geweest. De Kleine IJstijd liet zijn sporen achter in de 17de eeuw en de phylloxera vastatrix huppelde aan het einde van de 19de eeuw vrolijk rond. Maar de Duitse wijnboeren hebben zich staande gehouden. Even gingen ze de hele zoete kant op, maar nu sinds het einde van de vorige en het begin van deze eeuw maken ze heerlijke, droge kwaliteitswijnen. Natuurlijk zijn er de echte zoete Beerenausleses en Trockenbeerenausleses alsmede de Eisweinen. Topkwaliteiten, fantastisch bij desserts, bij hartige ganzenlever-gerechtjes of een kruidige oosterse maaltijd.  Meer weten over Duitsland? Blijf het Duitsland blog volgen of koop dit boek. Een uitgebreide beschouwing van het prachtige wijnland.


Okay, tijd voor de puzzel!

De anbaugebiete zijn verstopt in deze woordzoeker. Twee tipjes: bij een heb ik het woord vallei moeten gebruiken omdat het anders niet paste. Bij een ander heb ik het eerste woord af moeten korten omdat ook dit anders niet paste.  Nu heb ik vast al iets verraden. Veel succes! Het zijn er dertien hoor!

Volgende week zaterdag staat de oplossing op het Facebook SmaakvanWijn