Zal zijn laatste fles Madeira zijn?

Zal zijn laatste fles Madeira zijn?

Madeira dat is toch voor in de soep?

Nou niet als het aan Europees Champagne Ambassadeur Niek Beute ligt. Zijn hart is niet alleen ‘Noord-Frans’, maar behoort net zo goed Portugal toe, met name die bloemenzee in de Atlantische Oceaan, Madeira.

Je wist het misschien niet eens, maar Madeira is van Portugal! Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan en behoort tot de gelijknamige archipel, waarvan ook Porto Santo, de Ilhas Desertas ( de verlaten eilanden) en Ilhas Selvagens (de woeste eilanden) deel uitmaken. Het is niet al te groot, slechts 57 km lang en 23 km breed en heeft een omtrek van 151 km. In feite ligt Madeira dichterbij Marokko dan bij Portugal. Maar het is Portugees!

Niek BeuteNiek Beute heeft al meerdere malen geroepen dat zijn laatste fles Madeira zal zijn! Wel gezien zijn nog jonge leeftijd hopen we dat dat moment ver in de verre toekomst zal liggen en we nog lang van zijn onuitputtelijke wijnkennis kunnen genieten!
Was Niek vorig jaar in Studio  Smaak van Wijn de animator van de Champagne masterclass, ditmaal zien we hem in november terug met Madeira! Hij weet er onnoemelijk veel over te vertellen. Over leeftijden, over zuiverheid, over de edele druivenrassen die er voor gebruikt worden.  Madeira zo zegt hij, is alles omvattend. Pure emotie in  een fles.

Sinds de 15e eeuw staan er wijnstokken op dit eiland. (De Portugezen importeerden deze uit Kreta.) Eenmaal op het eiland begint een hard bestaan en bovendien moeten ze de strijd aan met eenvoudige bananenteelt. Het maakt het de wijn niet makkelijk.

Madeira is een aperitief- en een dessertwijn. Het hangt er maar net vanaf welk type je verkiest. Het is een volstrekt unieke wijn, die een bizar proces doorstaat. Gestoofd, gekoeld en weer verhit in zogenaamde estufas, zo maderiseert, lees veroudert deze wijn.

Er zijn vier kwaliteitslijnen in Madeira te volgen – vernoemd naar hun druivenrassen – Sercial, Verdelho, Bual en Malsey of Malvasia. En er is de moscatel. Van deze laatste zijn alleen nog oude wijnen te vinden.

De wetgever schrijft voor dat de wijnen die onder de kwaliteitsbenaming verkocht worden, ook voor in ieder geval 85% uit de oorspronkelijke druif moet bestaan en als het oogstjaar op de fles vermeld wordt, dan is het zelfs gewoon pats boem 100%.

Op 18 februari  kun je er alles over horen! Weet wel dat Madeira een versterkte wijn is! Het alcoholgehalte ligt tussen de  17 en de 22%. Dus uitspugen tijdens de proeverij is het overwegen wel waard, hoe mooi de wijn ook is 🙂

Direct maar aanmelden? Dat kan natuurlijk ook. Simpel via het aanmeldformulier.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/