Zalmmousse met Chardonnay

Zalmmousse met Chardonnay

Brokenwood mysteries

Vanaf vrijdag 8 mei is de Nieuw-Zeelandse misdaadserie The Brokenwood Mysteries wekelijks rond 20.20 uur te zien op België Eén. Een zekere inspecteur Mike Shepherd, komt in het rustige stadje Brokenwood terecht, nou ja rustig, de ene na de andere misdadige moord vindt hier plaats. Ik beken, ik ben gek op dit soort verhalen. In mijn jeugd, ja ja vorige eeuw begon het met Agatha Christie. Ik en mijn vriendin lazen ze letterlijk stuk.

De Brokenwood serie speelt zich af in Nieuw Zeeland. Uiteraard neem ik alle afleveringen op, om ze terug te kijken op een tijdstip dat het mij uitkomt. Zo keek ik gisterenavond het tweede mysterie 🙂 En dat was leuk! Deze gaat helemaal over wijn! Twee mensen verliezen het leven in een vergistingsvat merlot. Of is het toch pinot noir? Bruut vermoord. Een daarvan is een wijncriticus die de avond van de moord nog prijzen uit staat te reiken voor de beste Chardonnay. Natuurlijk loopt alles anders dan je verwacht.

Nieuwe Wereld

Die Chardonnay inspireerde mij tot het volgende gerecht. Zalmmousse. Ik ben geen voorstander van de Chardonnay wijnen die je in de supermarkt kunt vinden, maar de met aandacht, vakmanschap en liefde gemaakte wijnen die er zeker ook zijn, kunnen waanzinnig zijn. Uit Alto Adige bijvoorbeeld, uit de Bourgogne zeker, maar let dan op welk wijnproducent op het label staat! Chardonnay uit Oostenrijk kan zo mooi zijn. Uit Piemonte, ja echt. Zuid-Afrika. Kortom, we weten het, de druif chardonnay is een allemansvriend. Zoals de wind waait, waait zijn jasje. Denk dus niet meteen oh bah ABC. Maar laat je eens goed adviseren door je wijnhandelaar.

De zalmmousse

400 gram verse zalm (zonder vel)
2 dl witte wijn (geen troep!)
6 blaadjes witte gelatine
2 dl ongezoete room (geen kookroom)
2 bakjes crème fraîche
Peper, zout, bieslook

Breng de zalm in de witte wijn met peper en zout op een laag vuur tegen de kook aan.
Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water, knijp ze uit en voeg ze toe aan wijn/zalm massa. Hier lossen ze in op. Vervolgens gaat het geheel in de keukenmachine en voeg je ook fijn gesnipperde (twee eetlepels) bieslook toe. Maal het tot het een hele fijne structuur heeft gekregen. Nu spatel je de opgeklopte room er door en dan de crème fraîche.

wijnspijs

Breng het geheel op smaak met zout en peper, breng het over in een paté-vorm met plastic folie bedekt en laat het in drie uur opstijven. Van witte wijn, een beetje crème fraîche en veel bieslook kun je een lekker sausje bij de zalm maken. Serveren in plakjes. Leuk garneren en smullen maar.

Mocht je toch geen zin hebben in Chardonnay, dan kun je zeker ook met Pinot Blanc, Chenin Blanc, Pinot Gris of Silvaner een leuke combinatie maken.