Weekeinde menu no 08

Weekeinde menu no 08

Wat wij eten dit weekeinde? Zeeuwse mosselen!

Het mosselseizoen is begonnen! Immers de R zit in de maand. Dus ja. Maar nee, het mosselseizoen start eigenlijk al in juli en loopt door tot half april. De mossel is een tweekleppig schelpdier. Makkelijk die schelp als bestek, want een pannetje mosselen eet je zo leeg. Lekker met je handen.

Beroemd zijn de Zeeuwse mosselen. Met n.b. in Yerseke de enige mosselveiling ter wereld. Hier wordt de kwaliteit van de grootte van ieder schelpdier beoordeeld.

Het menu

Maar goed, hoe ziet ons menu eruit.  Wel lekker klassiek! Mossels uit een pannetje, met remouladesaus en zelfgemaakte frieten 🙂 Het hele recept vind je op ‘Zeeuwse Mosselen’.

Maar vooraf? Heel klassiek, met een knipoog naar vroeger, omdat er al zoveel moderne gerechtjes zijn. Dus gaan we van start met gebonden ossenstaartsoep! Voor acht personen ( je kunt altijd wat invriezen) heb je het volgende nodig:

1,5 kg ossenstaart, twee eetlepels tomatenpuree, 3 laurierbladen, 3 kruidnagels, p/z 1 ½ prei, een winterwortel, 1 ui, halve knolselderij en 3 liter bouillon.

Alle groenten was je en snijd je (of de keukenmachine) fijn. De ossenstaart fruit je aan in boter. Laat hem rondom goed kleuren. Daar bij voeg je de groenten, twee eetlepels tomatenpuree en wat kruiden als tijm, marjolein en basilicum. Als je deze massa goed gemengd hebt, giet je de bouillon erbij.
Deze ‘soep’ laat je vier uur trekken op een laag pitje.

De volgende stap is het helder maken van de soep. Je haalt het vlees eruit en van de botjes. Bind vervolgens de gezeefde bouillon met een roux die je maakt van boter en bloem. Snijd het vlees fijn en verdeel dat over de soepborden, giet de gebonden soep erbij of zet de soepterrine op tafel. Verdeel tot slot wat gesnipperde prei over de soep.

LEES HIER VERDER :)

LEES HIER VERDER 🙂

Als toetje?

Ik maak een Tarte Tatin. Een omgekeerde appeltaart met Delbar appeltjes. Lekker hoor. Maar ja, het kan zeker ook met pruimen!

At last, but not at least: de wijnen!

Bij de gebonden ossenstaartsoep drinken we de Zuid-Afrikaanse Lady van Lemberg. Uit Tulbagh South Africa. Een blend van viognier, hárslevelü, sauvignon blanc en semillon. Licht oxidatief door een houtopvoeding op 500 liter grote Franse eikenhouten vaten. (11 maanden).

Bij de mosselen drinken we frisse Chenin Blanc van Delheim South Africa.

Bij Tarte Tatin een glaasje Fortwien van de Reeborghesch 🙂

Nederlandse-port-wijn

IMG_2074