Zeg je sangiovese, dan zeg je Italië toch?

Zeg je sangiovese, dan zeg je Italië toch?

Ja, dat kan ik me voorstellen, maar toch, wijnen van sangiovese druiven zijn niet alleen voorbehouden aan Toscane, of zo je wilt, het Italiaanse! Ook tijdens mijn laatste reis door Zuid-Frankrijk kwam ik boeren tegen die volop experimenteerden met deze druif. Met een verbluffend resultaat! Zo proefde ik Nielluccio in de Languedoc, waar men deze synonieme sangiovese omarmt vanwege zijn grote vermogen om echte droogte te weerstaan. Wat dacht je van Corsica? Ook op hier is deze druif kind aan huis.

gamla galilea sangioveseNog verder naar het zuiden gaan we. Tot in de heuvels van de Golanhoogte. Het wijngebied Galilea. De meest noordelijke appellatie van Israël. Wine Grapes noemt Israël in een zin met Zwitserland en Malta: “Sangiovese is also now found in Switzerland, Malta, Turkey en Israel. And in Greece, Nico Lazardi have planted sangiovese in the north-east region of Drama and blend 55% sangiovese with cabertnet sauvignon to produce their Perpetuus oak-aged red.”

De wijn die ik uitgekozen heb is de 2010 Gamla Sangiovese. Een wijn met pit. Een beetje bessig in de neus, maar ook kruiden en specerijen. De wijn heeft zeker bewaarpotentieel, maar nu in deze jaren komt zij tot haar volle lengte! Sap gemaakt van fruit dat  geboren werd in een warm voorjaar, gevolgd door een warme zomer – augustus was de warmste ooit – en geoogst ruim twee weken voor de normale oogsttijd.
Uiteindelijk na een jaar rust in kleine Franse eikenvaten was ze klaar voor ‘food&wine’. Bijzonder en gewoon even wat anders!

Verrukkelijk bij een echte lasagne al forno! Dat is dan wel weer Italiaans 🙂