Kunnen non-vintage wijnen spiegel van een terroir zijn?

Kunnen non-vintage wijnen spiegel van een terroir zijn?

Het valt niet mee met al die wijntheorie. Leer je net dat wijnen in principe redelijk ‘jaarvast’ zijn. De Champagnes en versterkte wijnen gemakshalve even daargelaten.  Dan gaan er opeens in de hele wereld stemmen op om misschien maar eens non-vintage wijnen te gaan maken!

Non-vintage, jaartalloos dus. Net als in de Champagne kun je dan meerdere jaren bij één voegen. Multi-vintage is de wijn van de meest recente oogst geblend met reserve wijnen van voorgaande jaren. Redelijk normaal in de Champagne en dé manier om de befaamde huisstijl in stand te kunnen houden.  Maar goed, dat is Champagne!

Een issue is het geworden! Het blenden van gewone stille wijnen van meerdere jaargangen om de beste wijn te kunnen maken. Enerzijds haalt men er de wenkbrauwen over op, anderzijds zijn er wel degelijk belangrijk spelers in de wijnwereld die dit concept toelachen.

We gaan hiervoor maar eens naar Spanje. Naar Ribera del Duero. In het noordwesten van Spanje vinden we deze ‘gouden’ wijnstreek. In de jaren 80 keek niemand hier naar om,  nu is het even bekend,  zo niet beroemder als Rioja en Navarra.

De tinto fino en de tinto del pais zijn de druiven van deze streek. Daarnaast vind je enkele Bordeauxvarianten  zoals de cabernet, de malbec en merlot en zelfs wat garnacha. Misschien raar maar waar. In de Vega Sicilia gaat ook een enkel trosje witte druiven : albillo. Je zou denken dat het hier ontstellend warm is, dat de druiven vroeg geplukt moeten worden om zuren vast te kunnen houden, maar niets is minder waar. Nachten zijn hier koel. Dat betekent behoud van zuren en een lange periode om te kunnen rijpen. De druiven worden soms pas in oktober geplukt. Het resultaat is frisse, geconcentreerde rode wijn.

De diversiteit in de bodem, die werkelijk van de ene wijngaard op de andere – en zelfs in een wijngaard – zomaar kan verschillen, maken het lastig de druiven gelijkmatig rijp te laten worden. Men beschikt hier over een groot aantal ha eigen wijngaarden, maar steevast worden er – ook bij Vega Sicilia – druiven bij gekocht. Wijnen die hier vandaan komen, niet alleen de Vega, maar ook bijvoorbeeld  Dominio de Pingus kunnen zich meten met de wereldtop.

De belangrijkste cuvee van Vega Sicilia is de Unico. Een wijn met extreme aroma’s van vijgen en bosbessen, gedroogde pruimen, maar ook koffie en tabak. Fluweelzacht. De druiven voor deze wijn zijn handmatig geplukt na een zorgvuldige selectie aan de stok. (laag bij de grond trouwens). De beste druiven van de beste percelen dienen als grondstof  voor de Unico. De gisting vindt plaats in houten kuipen en ook de malolactische gisting vindt plaats op hout.  De Unico gaat dan aan zijn verdere leven beginnen. Een lange periode van jaren wachten en rijpen is begonnen. De Unico Reserva Especial is nog bijzonderder.

Het is een wijn zonder jaartal op het etiket. In principe komen er op  het etiket wel aanwijzingen te staan. Er worden over het algemeen drie jaren gebruikt. Je weet dan wanneer de wijn tin de verkoop is gegaan en welke jaargangen zijn gebruikt om de blend te maken!

“In all likelihood, Sicilia Vega’s Reserva Especial will remain, for some time at least, an anomaly among Old World fine wines. At most, winemakers in the higher-value appellations may be tempted to do a little more vintage blending while retaining a vintage date. New World winemakers with good reputations, however, may begin feeling the itch to make a non-vintage, high- concept, high-priced marque. After all, it can be argued a vintage wine is only a snapshot of a time, while a non-vintage wine is a better snapshot of a terroir.”
Bron: the Drinks Business