Zoet, zoeter, zoetst of fluweelzacht :)

Zoet, zoeter, zoetst of fluweelzacht :)

Als in Duitsland het predikaat beerenauslese, trockenbeerenauslese of eiswein op het etiket staat, betekent het dat een wijntechniek gebruikt is om zoete wijnen te maken. Hiervoor worden deels ingedroogde druiven gebruikt. Niet voor de Eiswein overigens, dat zijn complete druiven die bij min 7ºC bevroren zijn en dan geplukt worden. Bij het persen van deze bevroren druiven, perst men het vruchtensap eruit. Op Youtube is een leuke filmpje van Schloss Vollrads te vinden dat de activiteit rond deze wijnspecialiteit mooi weergeeft. Deze wijntypes zijn van grote klasse en kunnen extreem oud worden! Ze worden meestal gebotteld in kleine flesjes van 0,375 liter.

Beerenaulese

BA en TBA wijnen worden dus gemaakt van respectievelijk overrijpe druiven met edele rotting en verschrompelde, ingedroogde druiven met edele rotting. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaard en met de hand geplukt. Heel belangrijk voor de conditie van de bessen is het weer kort voor de oogst. De ideale omstandigheden voor de productie van beerenausleses zijn warm, vochtig herfstweer met dauw en vocht in de ochtend en warme zonneschijn in de middag – wat de ontwikkeling van edele rotting bevordert. Om de wijnen volgens de Duitse wijnwet op BA-niveau in te delen, moeten ze een mostgewicht hebben van 125 ° Oechsle. Scheurebe en riesling zijn geschikte druivenrassen. Ze hebben namelijk stevige zuren als tegenhanger voor de zoetheid.

Trockenbeerenauslese

Trockebeerenauslese druiven worden extreem laat geoogst. Ze moeten aan de wijnstok blijven totdat ze bijna zijn opgedroogd tot rozijnen. Ook deze edelrotte bessen worden vervolgens zorgvuldig geselecteerd en met de hand geplukt. Omdat het ingedroogde spul natuurlijk weinig most kan opleveren en de werkdruk enorm is, is de prijs voor een fles trockenbeerenauslese relatief hoog in vergelijking met andere wijnen.  Ook de productie van dit type is afhankelijk van het weer. Niet elk jaar is geschikt. Klimatologische omstandigheden zoals warm en vochtig herfstweer en ochtendmist zijn bepalend, omdat dit de ontwikkeling van botrytis cinerea bevordert, wat heel belangrijk is voor het indrogen van de druiven. Om de wijnen volgens de Duitse wijnwet op het TBA-niveau in te delen, moeten de druiven op het moment van de oogst een mostgewicht hebben van minimaal 150 °Oechsle.