Zoete wijn met een fris karakter

Zoete wijn met een fris karakter

Dagboek, donderdag 28 juli

Een zoete wijn

Zoete wijn of een friszoete wijn. Dat is de “Les Bal des Papillons“. Een mildzoete, frisse wijn. Een heerlijke wijn bij onze aardbeiensoep. De wijn is gemaakt van petit – en gros manseng. Laatgeoogste druiven die deze wijn de geur van honing en manderijn meegeeft. In de smaak prachtig zoet, in volkomen evenwicht met  frisse zuren. Yin en Yang. Een snoepje van een wijn, zelfs voor iemand die totaal geen hang naar het zoetste zoet heeft. Dat is het namelijk ook niet.

Aardbeiensoep met mascarpone, gember en munt

Aardbeiensoep maken is niet moeilijk.  Eenvoudig een pond Hollandse aardbeien op een laag vuur zachtjes aan de kook brengen. Voeg enkele fijngehakte bolletjes gember toe en misschien wat suiker, naar smaak. Als de aardbeien zacht zijn, pureren met een staafmixer. Losgeslagen mascarpone met gembernat vormen eivormige quenelles  die drijven in de soep. En ….  ook aardbeiensoep eten we natuurlijk uit een soepbord 🙂

zoet-2Zoete wijn in vele soorten

In deze jaren waarin alles gezonder dan gezond moet zijn, suiker nagenoeg verboden is, is het in de echte zoete wijnwereld lastig het hoofd boven water te houden, denk ik zo. De Sauternes en de Barsacs, de Trockenbeerenausleses en de Ruster Ausbruchs, de Vin doux naturels en de Strohwijnen. Het is niet niets, als dat de kern van je business plan vormt. Wij drinken zelden nog zoete wijn, so wie so niet zomaar, maar ook zelden als begeleider van een toetje.

Zoete wijn uit Spanje

Maar, ’t is waar, er is er een die de dans ontspringt!  De PX die heeft mijn hart gestolen. Verbijsterend lekker vind ik de stroperig volle PX. Met een stukje chocolade, of een piepje walnotentaartje. Wat blauwschimmel misschien. PedroXiminez de Spaanse lekkernij.  Een druif die het heetste heet kan weerstaan zonder daar aan ten onder te gaan. In tegendeel. Hij weert zich krachtig. “Andalucia’s variety used mainly for some of the darkest, stickiest wines made anywhere.” aldus Wine Grapes. I love it.

basiswijncursus