Zoete wijn, hoe lekker!

registervinoloogZoete wijn

Bij- en nascholing is ook voor vinologen een must! Dit jaar volg ik in het nascholingsprogramma aan de wijnacademie in Maarn onder andere het onderdeel Wijnbouw Europa, thema is Zoete wijn! Valt daar zoveel over te vertellen vraag je je af? Zeker! Zoet is niet alleen maar plat zoet in wijn namelijk! We onderscheiden al snel zo’n 5 verschillende types zoet! Had je dat gedacht?

Toch ben ik geen superfan van zoete witte wijnen, maar de witte Domaine Gascogne Le Bal des Papillons die ik deze week tijdens het WijsWijnspijsvignet heb laten proeven, valt zo op door zijn frisheid dat ik hem gerust in durf te zetten bij de volgende salade met zalm.

In Bill Grangers ‘Easy’ kwam ik dit tamelijk eenvoudige visgerecht tegen. Een warme aardappelsalade met zalm. Misschien alleen om maar te bewijzen dat de Gascogne in al zijn eenvoud – zo vaak links gelaten, aantrekkelijk veelzijdig is, geef ik het hier graag weg!

Lunchen met zalm en zoet

Wat je in ieder geval in huis moet halen is ongeveer drie ons gerookte zalm, maar je kunt het ook heel goed zelf roken in een handig oventje op het fornuis! Nog nooit gedaan? Dan moet je het zeker eens proberen. Naast de zalm – aardappelen een kilo karnemelk – crème fraiche – vers citroensap – grove mosterd (kan Hollandse zijn) bieslook fijn gesneden of geknipt, peterselie en zeezout.

Van alle vloeibare producten klop je een volle dressing, door ze simpelweg door elkaar te mixen! Denk om de smaken! Neem als uitgangspunt 1,5 dl karnemelk met een klein bakje crème fraiche.franse wijnen

Als het een smaakvol geheel is, kun je de in vieren gesneden (gaargekookte 😉 ) aardappelen in een grote schaal mengen met de saus. Daar schep je de zalm door heen en tot slot maak je het af met de fijngesnipperde bieslook! Als je deze hoeveelheden hebt aangehouden, heb je genoeg porties voor zes personen met de lunch. Kortom, het perfecte gerecht voor een lekkere luie zondag!

Gascogne

De gekoelde wijn is gemaakt van petit – en gros manseng druiven. Goudgeel van kleur met een geurige neus vol exotisch fruit, honing en abrikoosjes. De wijn heeft naast het zoet ook een ‘zuurtje’ behouden. Fris en vol.

De druiven zijn typisch voor deze streek ter hoogte van Toulouse: IGP Côtes de Gascogne!  De gros manseng is hier de meest productieve druif van de twee, de petit manseng is de meest aromatische. Samen vormen ze excellent paar.
Een opvallend stel! In het vrij rode zuiden van Frankrijk is dit zuidwestelijke deel des te opmerkelijker omdat ze voornamelijk witte wijn produceert. Ik weet zeker dat je hier van zult genieten!

https://www.smaakvanwijn.com/courses/wijn-spijs-cursus/