SSvWTIP: Zomers rood, koel op de veranda

SSvWTIP: Zomers rood, koel op de veranda

Uit het druivenkabinet: de  druif cabernet franc

Koel drinken, lekker koel drinken! We hebben het over rood! Echt waar. Over wijn van cabernet franc druiven gemaakt. Volgens de weersapp die we allemaal in onze telefoon hebben staan, kunnen we de  de komende dagen gewoon herfstweer verwachten! Daar kan dan best warm wit bij geschonken worden, maar ook cool rood. Rood?

Zeker. Er zijn genoeg rode wijnen die zich uitstekend lenen om voor het serveren even een koud jasje aan te trekken. Kortom, ze verlangen er naar een half uurtje in de koelkast te staan op een zomerse dag.
Wijnen van druiven als de gamay, de pinot noir, corvina en molinara kunnen zich soms van hun beste kant laten zien op zo’n warme dag: lekker gekoeld.

Grappig, de cabernet franc is eigenlijk in alles net even anders dan de cabernet sauvignon. Hij kan beter tegen kou dan de CS, hij rijpt eerder, zijn tannines zijn wat zachter en je kunt hem op  koudere plaatsen verbouwen.
Cabernet franc. Hoe vaak ga jij spontaan op zoek naar deze wijn? Nooit zeker. In de supermarkt zal hij niet te krijgen zijn, dus je zult wel naar je wijnhandelaar moeten gaan.

De druif voor de gevorderde wijndrinker! Hier heeft Chateau Cheval Blanc uit de Saint-IMG_3968Emilion beslist ook de hand in gehad. Deze onbetaalbare wijn wordt voor maar liefst 60% van cabernet franc gemaakt. En deze franc en vrije wijn heeft ook nog een klein broertje, Le Petit Cheval.

Als ouder samen met de sauvignon  blanc heeft hij de cabernet sauvignon op de wereld gezet. Toch is hij bij lange na niet zo bekend als de laatste. Momenteel vinden we  hem in Italië, Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Overal blenden ze hem met andere opbrengsten.  In het koele klimaat langs de Loire doet hij goede zaken. Maar heb je eens een fles op de kop getikt, waar je de strenge zuren in blijft proeven, ga dan terug naar je wijnhandelaar en deel hem in die droevenis. De druiven zijn dan ongetwijfeld te vroeg geplukt of anderszins vol onrijpheid gelaten.

Wist je trouwens dat je maar liefst een 800 kilometer lange ‘Route des Vignobles’ kan volgen in de Loire, de langste wijnroute van Frankrijk? Een mooie wijnreistip voor Rudie de Groot:)

 IMG_4300Wordt cabernet franc veel geblend in  de Bordeaux, in de Loire wordt hij nogal eens gewoon op zichzelf gelaten. Chinon en Bourgeuil zijn echte ‘franc’ bolwerken. Chinon ligt ten zuiden van de Loire en heeft 19 verschillende gemeentes onder zijn paraplu op beide oevers van de rivier de Vienne. Bourgeuil ligt op de noordelijke Loire-oever en is met zo’n 1300 ha een stuk  kleiner. Hier kom je alleen maar cabernet franc tegen. Voor zowel rosé als voor rode wijn.

“Wie wijn kiest uit de streek  waarin ook het gerecht zijn oorsprong kent, stelt zijn smaakpapillen maar zelden teleur.” Zei Harold Hamersma eens nadat hij een heerlijk Anjou-duif met een rijpe rode Chinon naar binnen had gewerkt.  Een mooi voorbeeld om te volgen.

Licht koelen en dan een gewoon ‘s avonds genieten van de zomeravond op de veranda met een niet te scherpe kaas lijkt ons ook een aangename optie 🙂

SSvWTIP: Dilection Chinon