Zomers Wijn Dagboek

Zomers Wijn Dagboek

Dagboek, vrijdag 8 juli

We eten Oosters, zo noem ik het altijd, maar ja mijn begrip van Oosters eten is natuurlijk niet representatief voor de echte Oosterse keuken. Maar pittig is het wel! Met echte Spaanse pepertjes uit eigen tuin. In dit geval project van Marcel. Pepers zaaien! Ik weet dat mijn schoonmoeder vroeger een heerlijk Indische rijsttafel kon maken. Daar was ze twee volle dagen mee bezig. Een van mijn vriendinnen – een serieuze keukenprinses – tovert met een handomdraai een geweldige curry op tafel. Ook nasi goreng, loempias, sate of noodlesoep, ze draait er haar hand niet voor om.

Ik maak teriyaki. En ja, ik schaam me er niet voor, met behulp van maggi, of is het knorr 🙂 Wat teriyaki feitelijk betekent lees ik op smulweb:Het woord “Teriyaki” is een combinatie van twee Japanse woorden: `teri` betekent glans en `yaki` betekent grill of rooster. Om een Teriyaki gerecht te maken, moeten de ingrediënten eerst een tijdje gemarineerd worden, of op zijn minst ingesmeerd worden met Teriyakisaus.” Ik doe precies wat me gezegd wordt en het resultaat is eigenlijk best top! Hoewel, als ik heel eerlijk ben, als Marcel het maakt, is het nog beter!

De wijn die ik gekozen heb uit mijn zomers wijn-dagboek is de Marsanne van Domaine Astruc. Het domein, opgericht in 1862, was de ultieme droom van Jean Astruc. Nu ruim 150 jaar later bestaat het nog steeds. Hier worden de meest bijzondere cepages gemaakt. Heerlijk Languedoc waar je zo fijn kunt experimenteren met allemaal verschillende druivenrassen. Het wordt ruim gedaan, op een steenworp afstand van Limoux. Het domein is inmiddels eigendom van een andere wijnfamilie, Famille Paul Mas. In 2003 voegt wijnmaker Jean Claude Mas het domein aan zijn bezit toe.

Marsanne

De Marsanne is perfect voor onze oosterse maaltijd. Sappig en kruidig. De bleke kleur kan niet verhullen dat de wijn lekker in rijp fruit als meloen en peer hangt. In de afdronk heel licht zoetig honing. Het smeert de Spaanse peperscherpte. Zacht en aangenaam. Dat een kwart van de wijn een houtopvoeding in eiken vaten heeft gehad, maakt de wijn rond, maar absoluut niet zwaar!

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren