Zuid-Afrika, goed en slecht nieuws!

Zuid-Afrika, goed en slecht nieuws!

Brand, een niets ontziende brand.

Niet in Zuid-Afrika maar wel in de opslag van Nederlands meest bekende Zuid-Afrika wijnimporteur Udo Göebels van WineMatters. Wat een nachtmerrie!

“ZAANDAM De tranen staan in haar ogen als Ans Dupon de ravage in de Rosmolenbuurt in Zaandam bekijkt. Een vlammenzee legde vannacht een timmerwerkplaats en een wijnhandel in as. Het scheelde niet veel of haar woning was er ook niet meer geweest.

Ans woont op een steenworp afstand van de Oostzijde, waar vannacht rond 01.00 uur een grote brand uitbrak. Als ze uit haar raam kijkt, ziet ze de zwartgeblakerde overblijfselen. De ruit is door de hitte gebarsten. Het laat zien hoe dichtbij het vuur is gekomen. “Hier, aan deze kant stonden de vlammen tot aan de dakgoot. Ik dacht: We gaan er allemaal aan, dit blijft niet zo. We zijn de pineut. De brand in het bedrijfsverzamelgebouw zou zijn ontstaan in de timmerwerkplaats en greep snel om zich heen. Met zo’n twaalf brandweerwagens uit de hele regio werd het vuur bestreden.” Bron NH nieuws.

Udo Göebel zelf

Op het Facebook van de man achter WineMatters staat onder meer het volgende: “Alle wijn is daarbij verloren gegaan. De courante voorraad, de specials, de CWG wijnen, de Elzassers, de WineMatters jubileum wijn, de oude oogstjaren voor proeverijen: alles. Naar schatting 14.000 flessen. Het pand zelf is ook afgeschreven, inclusief de proefruimte. Gelukkig is er geen persoonlijk letsel.” Maar hij gaat door! Dus voor alle wijnliefhebbers die WineMatters hoog in het vaandel hebben, er komen nieuwe wijnen, proeverijen en alles wat daarbij hoort. Gelukkig, want de laatste proeverij bij Kasteel Engelenburg met de wijnen van Udo is ons nog precies bijgebleven! Een geweldige ervaring met heel veel specials in het glas.

Zuid-Afrika2017 South African wine grape harvest excels

Van uit een andere kant, van Sara Channell de WOSA Market Manager in Nederland komt vrolijker nieuws, namelijk over de oogst van 2017.

De Zuid-Afrikaanse wijndruivenoogst is iets groter dan vorig jaar na een seizoen waarin droge condities werden gecompenseerd door koele nachten, wat resulteerde in gezonde wijngaarden en een goede druivenconcentratie. Consumenten kunnen uitkijken naar bijzondere wijnen van 2017. Het wijnbouwbedrijf VinPro zegt dat de oogst 2017  uiteindelijk 1,4% groter is dan in 2016, maar in eerste instantie kleiner verwacht werd. “Er was een afname verwacht door het tweede opeenvolgende zeer droge seizoen. Koudere nachten tijdens het groeiseizoen en de afwezigheid van significante warmtewolken tijdens de oogst, echter, hebben tot op zekere hoogte het effect van de droge omstandigheden gebufferd”, zegt Francois Viljoen, directeur van VinPro’s wijnbouwconsultatiedienst.

De wijnstreken zelf

De regio Swartland en Paarl behaalden een grotere oogst na 2016. De productie van Robertson was in de buurt van de recordoogst in 2016, terwijl Olifants River en Breedekloof iets toenamen. In de Noord-Kaap, Stellenbosch en Worcester werden kleinere opbrengsten genoteerd en een veel kleinere oogst in de Klein-Karoo. Hoewel hogere regenval in sommige regio’s wat verlichting bracht, was het nog steeds veel lager dan gemiddeld en de warme weersomstandigheden vereisten werkelijk watermanagement. Aan de positieve kant leidden de droge omstandigheden tot zeer gezonde wijngaarden en kleinere bessen met een goede kleur- en smaakconcentratie. Deze omstandigheden, samen met het ideale koele weer tijdens de oogst, vormden volgens Viljoen de perfecte combinatie voor een uitzonderlijke kwaliteit oogst.

WOSA

WOSA CEO, Siobhan Thompson, is positief: “Na veel van onze producenten inmiddels gesproken te hebben, is men er in het algemeen over eens dat de oogst één van de beste  in vele jaren is, met name wat betreft kwaliteit. Het koelere (dan normaal) weer van februari, gaf langere rijping aan en wijnmakers uit verschillende regio’s hebben positief op het resultaat gereageerd. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden die we hebben meegemaakt. We kijken ernaar uit om te zien wat dit wat uitzonderlijke wijnjaar doet voor Zuid-Afrikaanse wijnen als geheel op internationale markten.”  Al het laatste nieuws over de oogst vind je op deze site: Zuid-Afrikaanse wijnen.

Zuid-Afrika is de 8e grootste wijnproducent wereldwijd en produceert ongeveer 4,1% van de wereldwijn.

 

 

Bewaren