Sangiovese uit Zuid-Afrika?

Sangiovese uit Zuid-Afrika?

Zuid-AfrikaZuid-Afrika uit een onverwachte hoek!

Afgelopen vrijdagavond stuurt Arjen Pleij, de sommelier /F&B manager van Kasteel Engelenburg zijn auto met succes richting Soest. Daar wacht een wijn-geïnteresseerd gezelschap hem op in de wijnschool Studio SmaakvanWijn. Arjen is in Nederland een graag geziene wijnspreker.  Eén van de weinige Magister Vini die er zijn in ons land. Gespecialiseerd in de wijnbouw van Zuid-Afrika! Met succes, hij weet er ongelooflijk veel over te vertellen!

Masterclass

Ieder jaar verzinnen we samen een ander thema voor de Masterclass die hij komt geven. Dit jaar komen we op ‘wijnspijs’. Hij heeft zijn presentatie dan ook “welke wijn waarbij’’ genoemd, met een knipoog naar een van de vele werken van de hand van Hubrecht Duijker. En natuurlijk zijn de wijnen en proefhapjes een belangrijk onderdeel van de avond. Maar bovendien weet Arjen er ook dit keer weer zoveel interessante andere invalshoeken bij te betrekken, dat het een nonstop-wijnwaterval wordt. Tja, als Arjen over Zuid-Afrika begint te praten, dan is de ‘Uitknop” niet te vinden. 🙂

Verrassende druiven

Druivenrassen als pinotage en chenin blanc behoren overduidelijk tot Zuid-Afrikaans erfgoed. We proeven wijnen van deze druiven veelvuldig en wijnspijstechnisch is het plezierig om er mee te werken. Zeker, ook goed gemaakte wijnen van deze druiven komen op de proeftafel. Echter, de verrassingen zijn die, die we met name in Zuid-Frankrijk tegenkomen: de viognier, de rousanne en de mourvèdre! Wat een spanning in het glas!

Een Romeinse schelmenroman

Ook Italiaanse invloeden laten zich proeven en wel in de ‘Satyricon’ Sangiovese uit de Hemel-en-Aarde Valley. Zuid-Afrikaanse Sangiovese met een ondeugende Italiaanse knipoog! Wat een verrassing. Ook de Shiraz als portstijl variatie uit Robertson, de Zandvliet ‘VLW’ Shiraz Liqueur Wine  slaat in als een bommetje. Ha ha, dit zeggen ze er zelf over: “With Zandvliet and Shiraz there is a romance!” Since 1979, this love-affair has blossomed to include different Shiraz styles like the Kalkveld and the iconic Small Berry Pick. This was followed by a bright and dry Shiraz Rosé and now culminating in this special late-bottled parcel of Fortified Shiraz or Vintage Liqueur Wine.”

Nieuw thema

Kortom, we hebben weer genoten van een avond vol wijnplezier met Arjen Pleij. We kijken nu alweer uit naar 2020! Maar wat gaat het thema worden? Heb jij een leuk idee? Kun jij ons inspireren? Tenminste, dat is te zeggen, we hopen natuurlijk wel dat Arjen zijn auto volgend voorjaar weer richting Soest wil sturen!