Zuid-Afrikaanse parel van Longridge

Zuid-Afrikaanse parel van Longridge

Longridge is een van de grootste wijngaarden in het hart van de Kaapse wijnlanden in de buurt van Stellenbosch, Zuid-Afrika en is gelegen aan de voet van de Helderberg. Een prachtig stukje aarde, perfect voor de productie van top kwaliteit wijn. Op dit estate is van alles aan de gang om de wijnbouw zo zuiver mogelijk te maken. Albert Le Roux en Jasper Raats werken aan de omzetting van het traditionele wijn maken naar een complete biodynamische wereld.

De boerderij zelf stamt uit de 19e eeuw. Sinds 1992 pas is de naam daadwerkelijk Longridge. Het bedrijf is zo’n 50 ha groot. Door een gematigd maritiem klimaat kunnen de druiven hier gelijkmatig rijpen. Een koele bries vanuit False Bay in de middag en in de avond de koude wind vanaf de bergen brengen de nodige rust in de wijngaard en temperen de hitte. Hierdoor is de temperatuur in feite enkele graden lager dan in Stellenbosch zelf.

IMG_3489

En wij hadden gisterenavond een klein feestje te vieren met 150ste inschrijving dit jaar in de Eerste Soester Wijnschool. Niet mis voor een kleine, maar kwalitatieve grote school. Vier wat je vieren kunt, is en zal ook altijd ons motto blijven dus we aten laat en lekker uitgebreid. Na onze terugkeer uit Toscane is op dit moment Parmaham met meloen helemaal de hit in huis. En ja, deze Chenin smolt daar helemaal in weg! Zalig! Subliem!

LongridgeDe wijn is als volgt gemaakt: Tijdens de vinificatie worden de chenin blanc druiven met hele trossen tegelijk gekneusd. Het sap met daarin 5% droesem wordt overgeheveld in houten vaten, waarvan 15% Frans eiken en 15% nieuw Amerikaans eiken. Vervolgens wordt aan het sap gist toegevoegd waardoor er spontaan fermentatie ontstaat. Na doorroeren wordt de wijn nog 14 dagen koel bewaard, voor hij gebotteld wordt.
En dan krijg je dus een raspaardje. Droog, zuiver, met meloen en ananas als tropische componenten, met limoen voor fris, met noten en brioche voor rond en fluweel.

Wil je ook meer weten van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, haar wijnen en druiven? Kom dan op 17 september naar de masterclass van Arjen Pleij. Je zult verrast, verbaasd en verwonderd zijn.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/