Zuur en zoet en wijn :)

Zuur en zoet en wijn :)

Zuur en zoet en wijn….

Wijnspijs is voor heel veel mensen echt een ‘dingetje’! De een vindt het helemaal niks, gewoon hoppa de fles op tafel, maakt niet uit wat. De ander is er heel precies in en wil echt exact de allerbeste match hebben.
Bij welke groep je ook hoort, er zijn effecten waar je zeker rekening mee moet houden. Zoals bijvoorbeeld een tanninerijke rode wijn met een gepocheerd tongrolletje, dat gaat niet samen. De wijn droogt het visje uit. Dat wil je niet. Een ander voorbeeld is een Sauvignon blanc schenken bij toast met gerookte zalm! Doe het niet! Je zult merken dat er een gemene, ijzerachtige smaak in je mond ontstaat als je beide combineert.
Kijk, wat is dit een mooi bruggetje naar zuur en zoet en wijn. Neem de proef op de som:

Experimenteren

Weingut Hüls aan de Moezel

Het volgende experiment is gewoon leuk om thuis te doen. De eerste stap: even naar de keuken. Pak een verse citroen en snijd die kwarten. Schenk dan een goed glas Riesling in. Bijvoorbeeld van Weingut Hüls uit de Moezel, net voor de rivierlus van Traben Trarbach.  Neem een slok, goed door je mond spoelen, uitspugen of doorslikken. Schrijf op wat je waarneemt. Let op de zuren en het mondgevoel. Nu pak je een citroenkwart en neem daar een flink hap van. Goed zuur toch? Pak het glas Riesling weer op en neem een nieuwe slok! Wauw, daar gebeurt wat in je mond nietwaar? Dat had je vast niet verwacht. De wijn lijkt zoeter te worden. De zuren worden zachter. Dat doet zuur dus met elkaar.

Wijswijnspijs

Een salade met geitenkaas, uitgebakken spekjes, kleine stukjes appel en een mooie vinaigrette kan dus geweldig lekker zijn met een goed glas Riesling, Grüner Veltliner Federspiel of een frisse Sauvignon uit Touraine.

Zoet en zuur

Nu gaan we andersom te werk. Mensen denken vaak bij een glas wijn dat niet strak is, maar meer rond dat deze dan uitstekend bij een lekker zoet hapje past. Bijvoorbeeld een abrikozenvlaai of een bolletje vanilleroomijs met karamelsaus. Om dit te ontkrachten doen we de volgende proef. Pak een schoteltje en leg daar een klein koffielepeltje met suiker op. Schenk een droge Gewürztraminer in. Ik ga in dit geval nu voor de Zuid-Afrikaanse versie van van Loveren.  Alcohol percentage is 12%, absoluut wat restzoet in deze Late Harvest. Proef de wijn en schrijf je notities op. Het koffielepeltje suiker wacht geduldig tot je het oppakt en er vanaf hapt. Lekker zoet hè? Neem nu nog eens een slok Gewürztraminer 🙂
Ja, dat doet zoet dus met zuren. Die trekken ze op, halen ze naar boven. Daarom moet je bij een zoet dessert, een taartje of roomijs met karamel altijd een wijn nemen die echt zoeter is dan het gerecht.  Leuk hè, die experimentjes!