Zweigelt, Oostenrijkse pracht

Zweigelt, Oostenrijkse pracht

Zweigelt, je stond op het programma voor vandaag. Maar de coronaplaag hield ons tegen! Geen wijnproeven vanavond, geen wijnles, geen wijnschool deze week. Maar wat heb ik te klagen. De zon schijnt weer eens, ik ben vrij en er is nog brood op de plank!
Oh nee, dat is niet waar. Er is geen boterham meer te krijgen. De schappen bij onze buurtsuper zijn ook al helemaal leeg. Geplunderd. Waarom?

En ja, ik hoef geen les te geven, maar het begrip ‘vrij’ is iets heel anders! Als je ervoor gekozen hebt om vrij te nemen, een vakantie te plannen of een lekkere vrije dag te nemen, dan ga je daar helemaal van genieten! Als het opgelegd wordt daarentegen, (terecht natuurlijk dit keer) dan voel je je schuldig omdat je niet werkt. Bovendien weet je dat als er niet gewerkt wordt er straks ook echt geen brood op de plank komt. Harde werkelijkheid!

Dit afzettend tegen de andere werkelijkheid van al die hardwerkende mensen in de zorg. Die niet vrij kunnen zijn! Die gewoon keihard moeten zwemmen, tegen de stroom in lijkt het wel. Ja, ik houd van mijn werk en ik voel me nu echt een beetje schuldig. Daarom Zweigelt, verdiep ik me verder in jou!

Zweigelt, uit het land dat zo nauw aan het noordoosten van Italië grenst. Alto Adige oftewel Südtirol dat ooit een onderdeel van het Habsburgse rijk was. Eeuwenlang hoorde het bij Oostenrijk tot het na de Eerste Wereldoorlog overging in Italiaanse handen. Maar het is wel een heel eigen autonoom gebied gebleven. Dit keer blijven we niet daar, maar gaan we naar Oostenrijk!

In de vorige eeuw (1922) kwam Professor Fritz Zweigelt op het idee om de druif blaufränkisch te kruisen met de st. laurent. Lenz Moser plantte hem jaren later in grote hoeveelheden aan en inmiddels is het de meest voorkomende druif in Oostenrijk! Lenz Moser, een naam die onlosmakelijk verbonden is met de Oostenrijkse wijnbouw. Oenoloog Lenz Moser, werd geboren  als Lorenz Moser III in 1905 in Rohrendorf bei Krems, daar waar het wijngoed zich nog altijd bevindt. Een inventief man die veel gedaan heeft voor de modernisering in zijn tijd van de Oostenrijkse wijnbouw. Hij publiceerde in 1950 zijn meesterwerk over wijnbouw. Vertaald in 12 talen.

In 1975 werd de druif gekweekt door Fritz Zweigelt en door hem ‘Rotburger’ genoemd, op voorstel van Moser omgedoopt tot ‘Zweigelt”. De ronde druiven zijn middelgroot, met een blauwzwarte kleur. Het is een druif die in opbrengst gereguleerd moet worden, anders wordt de opbrengst veel te hoog. De wijnen zijn vol van kleur met krachtige tannine. Mooie warme volle smaken met veel kersengeur. Ook de barrique wordt niet gemeden.

Leuk weetje: de druif wordt ook in Duitsland, Engeland, Hongarije en in Japan verbouwd!