Zwitserse wijn en eten

Door: Marja van Beek

Ondanks de lente – bijna zomertijd waar we in beland schijnen te zijn, eten we vanavond Raclette! Als je nog een vest aan moet, kun je ook wel raclette eten, niet waar?

Zwitserse Raclette met aardappeltjes in de schil en fris zuur zoals zilveruitjes en augurkjes. De kaas komt uit het Alpengebied waar in vroegere tijden herders de zomer door verbleven met slechts luttele middelen om de maaltijd mee te bereiden. Koeienhoeders hadden natuurlijk melk in overvloed, ze konden platte broden bakken en beschikten over gedroogd vlees. Kaas namen ze ook mee de bergen in, welke ze bij tijd en wijle verwarmde boven het vuur. De voorloper van de tosti dus, een bergtosti!

Het moderne racletten gebeurt met een zogeheten ‘Raclette-toestel’ waar je een halve of een kwart ‘Alpenkaas’ in kunt vastspiezen boven een warmtebron. De kaas gaat lopen en je schraapt hem vervolgens op je bord! Zwaar, machtig, maar vooral ook gezellig en lekker.fendant

Zoals gezegd eet je hier kleine, in de schil gekookte aardappeltjes bij die je warm houdt in een mandje. Naast het zoetzuur wordt er vaak paprika en verse knoflook bij geserveerd.

Ooit, ruim dertig jaar geleden, werkte ik als 20-jarige in het ‘Service’ van Hotel Drei Könige in Andermatt. Het ‘hotel’ van het dorp. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de herderspot! Hier leerde ik de Fendant kennen, de wijn die er van oorsprong goed bijpast. In het Wallis wordt de Chasselas nog altijd Fendant genoemd. Men heeft hier een beschermde status afgeroepen over deze druif en beschouwt hem als de ‘eigen’ druif. Autochtoon.  Dit zegt Zwitserland expert Valentin Egger:  “Valais (Wallis) is het grootste wijngebied van Zwisterland. Men vindt hier de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Wijngaarden  tussen de 450 en 800 meter boven zeeniveau die zo’n 5200 hectare beslaan.  Deze 5200 hectare zijn eigendom van ongeveer 23.000 wijnboeren. Het gebied wordt beschermd door de Alpen en grenst aan Frankrijk en Italië.

In Valais groeien meer dan 50 verschillende druivensoorten. Hiervan overheersen de vier rassen chasselas, pinot noir, gamay en sylvaner. Naast deze vier worden er ook wijnen gemaakt van de cabernet sauvignon, syrah, pinot blanc, petite arvine en chardonnay. Van de chasselas  wordt de meeste witte wijn gemaakt, gevolgd door de sylvaner druif.”
Op zijn site kan men uitstekend terecht voor de echte Zwitserse wijn! Een aanrader!

Wel een recept kan ik niet geven! Alles kun je kant en klaar kopen. Zorg wel voor verse producten! Een goedgevulde pepermolen en…..bestel op tijd je wijn!

Fendant: de zuurgraad is niet zo hoog, goed voor het filmende mondgevoel van de kaas. Maal met de pepermolen peper grof op je bord, strooi daar wat snippers knoflook bij en probeer om telkens de kaas met een beetje aardappel en wat zoetzuur te eten. Prima bij het frisse van de wijn.

SvWtip: Als je geen raclettestel hebt, dan kun je creatief met je gourmetstel omgaan! In de kleine bakjes kan iedereen zelf racletten

Eet smakelijk!